Saturday, April 29, 2017

Pengalaman Induce Bersalin Part 2

Hai korang,

Entri ini akan ceritakan pengalaman saya di labor room.
Untuk kronologi awal dari hari pertama saya kena masuk ward korang boleh baca entri Pengalaman Induce Bersalin Part 1

Jadi, saya di tolak ke labor room setelah bukaan mencecah 5cm.

Labor room di Hospital Serdang selesa, bilik satu-satu jadi suami boleh teman saya.
Sampai di labor room saya dipasangkan alat CTG untuk check pergerakan baby saya. Nurse cakap alat itu akan dipasang sampai saya bersalin. Annoying jugak sebab kita tengah sakit tapi ada benda melekat dekat perut. Hahaha.

Saya berbaring dengan tenang, tahap kesakitan saya rate 6/10 lah time tu, memang lebih sakit daripada senggugut tapi masih tertanggung. Jam menunjukkan 8.30 pagi. Nurse datang masukkan air garam sebab kita tak boleh makan & minum. Nurse jugak tanya dah kencing ke belum. Saya cakap dah, tapi dia nak suruh kencing jugak & masukkan tube ke saluran kencing, pehh ngilu sikit tapi banyak jugak keluar (walau dah buang air sebelum tu).

Jadi nurse cakap, kalau sakit boleh sedut gas Entonox. Ada salur pump tepi katil, so anytime rasa sakit contraction nurse suruh sedut gas tu.

Jadi jam dah 9am, kesakitan dia makin ketara, suami tenang di sisi menenangkan saya yang selang 10 minit contraction. Dia lebih sakit dari enggugut, tapi sakit kat perut, ari2 & belakang pinggang serentak. Keseluruhan dari pinggang ke bawah memang terasa sakit dia tiap kali contraction. Tiap kali contraction saya sedut gas tu, sedut, sedut, sedut, sampai dah lali & lalok. Effect sedut gas tu mmg jadi lalok & mengantuk sikit, rasa macam hisap dadah pulak, high betul. Kahkah.

Jam 10.30 pagi saya dah taktahan sakit dia, nurse ada kasi option untuk kasi ubat tahan sakit, akan inject kt punggung, nurse cakap ubat tu akan kurangkan rasa sakit je, bukan menghilangkan, ubat tu juga akan buat saya mengantuk, saya ON je asalkan sakit berkurang. Nurse pun inject.

Jam 10.45 pagi, kesan ubat tu dah mula terasa, memang berkesan, sakit berkurang, saya makin kurang merengus. Dalam masa sama rasa mengantuk. Saya lalok & tak hirau apa berlaku sampai jam 12.30 tengahari. Sakit dia datang balik, kesan ubat makin berkurang agaknya.

Nurse datang nak check laluan, masih kekal 5cm, saya bertanya

"Nurse, ubat tahan sakit ni boleh amik lagi ke?"

"Boleh, tiap 4 jam baru boleh inject, tu pun kalau bukaan belum sampai 7cm, sebab lepas 7cm kita tak boleh inject dah, nanti awak tidur & tak meneran"

Saya jeling jam, aduh lambat lagi kalau nak cukup 4 jam, pukul 2 nanti baru boleh request ubat tahan sakit lagi. Saya terus sedut gas tu untuk distract supaya lalok. Saya terus lalok sampai jam 2 petang sebelum dikejutkan dengan bunyi perempuan menjerit tanpa henti. Ngeri betul bunyi dia. Buat kita jadi lemah semangat terus.

Nurse melangkah masuk. Saya bertanya

"Nurse, orang tu kenapa? Dia nak beranak jugak ke?"

"Ya, dia baru masuk drip jam 12 tadi, awak pun patut dah drip Pitocin (sejenis induce terakhir sebelum czer), tapi kita tak cukup peralatan, kejap lagi baru kita drip awak."

"Oh, drip. Benda tu memang sakit ke? Memang kena eh?" Saya tanya sebab takut, dari peha sampai kaki memang dah shaking teruk. Taktahu sebab takut ke sebab sejuk. Kahkah.

"Awak nanti lepas drip jadi macam orang tu lah, memang kena drip sebab nak suruh contraction lebih kerap supaya bukaan lebih cepat" Nurse senyum nipis, dan berlalu sebelum kembali dengan peralatan drip.

Drip dah masuk, saya dah redha dengan any possibilities. Setiap kali contraction saya mengerang sambil genggam tangan suami sekuatnya. Kadang kala saya mengerang kuat sangat sambil suami suruh bertenang & selawat banyak2.

Taklama, sejam je dah ada kesan drip Pitocin tu untuk saya, jam dah pukul 2.30ptg. Contraction dah lebih kerap, 2-5 minit sekali. Saya makin tak keruan. Keadaan berlarutan sampai jam 3.30 petang sebelum saya terasa nak berak.

Saya teringat pesanan kakak, bila dah nak beranak, kalau rasa nak berak terus panggil nurse, mungkin dah ready nak bersalin. Saya suruh suami panggil nurse.

Nurse masuk dengan muka kurang senang (taktahu saya overthinking ke apa).

"Kenapa?"

"Saya rasa nak berak"

Nurse pun check bukaan lagi.

"Okay dah 7cm, kena tunggu 10cm baru boleh teran"

"Tapi saya rasa nak meneran sangat ni"


"Okay, teran lah."

Me struggling teran. Lol. Hampa.

"Kan saya dah cakap, belum lagi, nanti doktor datang pukul 5.20ptg, kalau takde opening kita kena czer"

Huhuhuhu........

Jam baru 3.30, nak tunggu 5.20ptg lama lagi. Aduh mampu ke nak tahan sakit yang dah tak tertanggung tiap 2 minit. Saya teruskan menahan sakit.

Jam 4.30 ptg, saya betul2 rasa sakit & rasa macam ada benda nak keluar + menolak di bahagian kemaluan membuatkan saya asyik nak meneran. Tapi since nurse tu easily annoyed, saya meneran sambil kepit kaki. Saya takut nak bukak kaki takut terkoyak ke apa (since takde nurse/doktor yang tunggu dalam bilik tu untuk monitor).

Disclaimer : Korang jangan buat perangai ni please, anak saya keluar kepala lonjong sikit sebab saya meneran lama sangat sambil kepit kaki. Just sebab taknak nurse annoyed, padahal boleh je panggil sejak 4.30 ptg bila saya yakin baby dah nak keluar.

Keadaan meneran sambil kepit kaki tu berlarutan sampai 5.15 ptg.

Nurse pun masuk dengan santainya. Saya dah tak tertanggung, saya terus cakap

"Saya yakin saya nak meneran ni nurse"

Nurse masih tenang check drip, belek2 bacaan CTG. Saya terus pandang nurse tu dengan muka serius  nak meneran. Sebab sejak 4.30 petang lagi memang saya yakin saya dah boleh meneran.

Nurse datang dan suruh sy kangkang untuk check laluan.
Nurse tengok, dan huru-hara suruh suami pergi panggil nurse/doktor.

"Okay puan, bukaan dah 10cm, puan boleh teran" 
Nurse tu dah panik sikit. Mungkin tak sangka bukaan dah 10cm.

Halfway meneran, baby dah keluar separuh, baru semua nurse & doktor sampai. Alhamdulilah teknik meneran hanya bila contraction datang sangat membantu. Teknik meneran dengan sekali nafas juga mengurangan energy saya wasted. Korang boleh baca banyak lagi teknik meneran.

Saya teruskan meneran sebelum nurse cakap nak gunting. Saya dah redha sebab fikirkan nyawa baby saya. Tupppp....bunyi gunting. Tak rasa apa okay. Sebab sakit contraction kot?

Tepat jam 5.27 petang, baby saya keluar. A princess. Terus baby menangis & diletakkan atas dada. Happy betul time tu. Yes, memang hilang semua sakit. Like totally hilang!

Setelah selesai semua urusan bersihkan baby, saya sedia untuk di jahit. So jahitan akan dibuat 3 layer dia cakap, dalam, tengah dan luar.

"Yang dalam & tengah kita bius ya, yang luar je kita tak bius, so sakit sikit tahan ya"

Nurse tadi cakap supaya aku prepare mentally.

Kahkah, kangkang jelah redha nurse tu jahit. Bila sampai jahitan luar, sepatutnya sakit, tapi alhamdulilah dipermudahkan, saya tak rasa apa. Takde sakit pun.

Kemudian datang doktor pakar, untuk check keadaan saya, perut di scan lagi sekali guna ultrasound bertujuan untuk check kalau ada apa2 tertinggal di dalam rahim. Nampak cebisan2 tompok di mesin scan.

Doktor cakap kena korek keluar. Fuhhh, lagi sekali kena seluk, dan ya, nurse masuk keseluruhan tangan dia ke dalam rahim sambil tekan perut & korek. Fuhh, memang menjerit beb. Nasib selesai dengan cepat, cebisan uri yang tertinggal berjaya dikeluarkan.

Doktor suruh berehat & baby dibawa ke saya untuk kasi susu.
Nurse cakap nanti kita naik ward, awak tunggu dulu ya.

Saya tunggu dari lepas bersalin sampai 11 malam baru boleh naik ward. Dalam kelaparan. Makan & minum time breakfast tu je. Jadi ini sejenis sesalan lah tak prepare milo banyak sikit buat alas perut. Korang boleh prepare okay?

Itu sahaja pengalaman yang iolss nak share. Berdoa banyak-banyak untuk yang nak bersalin ya. InsyaAllah dipermudahkan. Amin.


Thursday, April 20, 2017

Pengalaman Induce Bersalin Part 1

Hai,

Tengah risau sebab nak kena induce? Jom baca entry saya ini moga2 dapat berkongsi pengalaman & tenangkan hati awak sikit.

Pada 3 April 2017, saya ke Hospital Serdang untuk follow up position uri (sebelum ni uri di bawah). Jadi lepas ambil nombor & tunggu giliran, doktor pun panggil. Doktor mulakan procedure dengan scan 2D. Alhamdulilah uri telah normal & naik balik.

Masa tu usia kandungan dah 37 Minggu 3 Hari. Selesai urusan scan uri, mereka scan size baby saya pula. Bercelaru sikit doktor tu gerak-gerakkan alat scan tu. Saya dah risau, ada apa yang tak kena ke?

"Puan, air ketuban puan kurang lah, ni je yang saya dapat (sambil tunjuk di skrin)"

Aku dah kaget.

"Jadi macam mana doktor?"

"Kejap ya (sambil teruskan scan).....Ok puan dah 37minggu, kandungan dah cukup bulan, masuk ward lah, esok kita induce"

GULPPPPPPPPPP......

Rasa bingung sekejap sebab datang nak checkup je, tapi tiba-tiba kena warded. Risau betul saya time tu. Terus call mak & maklumkan kena induce. Semua dekat rumah dah panik. Husband EL serta merta.

3 April 2017
Seharian saya duduk di PAC Hospital Serdang (ruang kecemasan bersalin) sebab tiada kekosongan katil untuk saya. Sampai ke malam saya masih duduk di PAC. Tiada apa-apa yang berlaku sepanjang hari, cuma monitor tekanan darah, urine & buat CTG selang 4-6 jam (alat check pergerakan baby).


4 April 2017
Saya dah mula nervous, saya fikirkan akan kena induce harini, tapi masih tiada khabar akan ada katil yang kosong sampailah petang 3pm, baru saya dapat katil. Pinggang sakit betul masa tu sebab tidur suka hati je di PAC, tidur kat sofa je. Dapat katil rasa lega je. Masih dengan rutin yg sama, check tekanan darah & buat CTG je di ward sampai ke malam. Ada doktor yang datang untuk check bukaan bersalin, sakit sikit mula2, tapi percayalah, tarik nafas & bertenang ya. Tapi saya masih belum ada sebarang bukaan. Jadi doktor maklumkan akan induce subuh nanti.

5 April 2017
Usai solat subuh, saya menunggu di depan bilik rawatan dalam kawasan ward tu juga. Ada juga ibu2 lain yang bakal di-induce juga. Perasaan time tu takpayah cakap, gusar yang amat. Gusar sebab taktahu method apa yang akan digunakan oleh doktor. Induce ada beberapa teknik ya korang. Ada yang masuk ubat ikut kemaluan, ada yg masuk belon di kemaluan & juga drip induce.

Jadi saya melangkah masuk ke bilik rawatan. Macam biasa doktor akan check bukaan. Ingat, kekal bernafas & relax kalau taknak sakit. Bukaan masih tiada. Doktor cakap akan masukkan ubat induce satu dos dahulu. Ubat dia warna putih, macam panadol. Doktor seluk kali kedua untuk masukkan ubat tu. Lepas masuk ubat, awak takboleh bergerak sangat atau ke toilet dalam tempoh sejam sekurangnya.

Hari pertama induce berlangsung tanpa sebarang progres, saya tak rasa apa2, saya masih tenang & tak sakit. Jam 2pm doktor panggil untuk cek bukaan. Masih hampa. Tiada bukaan. Jadi doktor kata akan masukkan dos kedua esoknya.

6 April 2017
Usai subuh, sekali lagi ke bilik rawatan. Macam biasa, doktor check bukaan. Masih tiada progres. Jadi doktor masukkan dos kedua. Mengikut fahaman saya, limit dos hanyalah sampai 3 dos, jika masih tiada progres, akan kena czer. Jadi doktor check bukaan macam biasa, dan katanya cuma tip of finger - 1cm macam tu je. Justeru itu, doktor masukkan dos kedua. Selesai urusan di bilik rawatan saya masih santai macam biasa. Makan breakfast, main telefon sementara menanti jam 2 petang untuk check progress. Jam 2 petang doktor panggil ke bilik rawatan. Lagi sekali check bukaan, masih tidak menunjukkan progress, masih 1cm, jadi doktor masukkan dos ke-3. Gusar hati saya tuhan je tahu sebabnya saya taknak kena czer, saya nak bersalin normal. Menjelang petang, kesakitan macam senggugut kecil mula terasa. Saya sedikit gembira sebab finally rasa sedikit sakit, bermaksud ada progress. Masa waktu melawat, suami datang menenangkan hati, saya masih boleh ketawa. Masa ni ada keluar darah & lendiran sikit, saya bertanya dekat nurse, nurse cakap itu normal, tanda nak bersalin. Jadi sediakan pantyliner/pad ya kalau kena induce.

Menjelang malam, jam 11, sakit makin terasa, sampai saya takboleh tidur, berbaring ke kiri tak kena, ke kanan tak kena, duduk pun tak kena, sakit dia lebih sakit dari sengugut. Saya menangis sebab tak jumpa solution untuk hilangkan sakit. Jadi jam 12 malam wad dah sunyi sepi, saya decide untuk pusing2 sekitar wad dengan harapan bila berjalan sakit akan kurang. Hampa, sampai jam 2 pagi saya menanggung kesakitan sebelum terlelap sendiri.

7 April 2017
Jam 4 pagi, nurse datang menjalankan rutin harian, check BP & buat CTG. Saya terjaga & kesakitan masih terasa tapi lebih berkurang. Nurse cakap, jam 7 pagi nanti pergi ke bilik rawatan untuk check bukaan. Pagi tu tenang, saya ke tandas, masih ada darah & lendiran. Sementara menunggu giliran, saya nampak seorang perempuan india (yang induce bersama sejak dos 1), dia dibawa dengan kerusi roda, sempat saya menyapa 'ke labour room ke?', dia angguk lemah & kesakitan.

Lemah & down betul saya rasa masa tu, sebab saya je yg tinggal daripada ramai2, yg sudah di-induce tetapi masih tiada progress, yang lain semua dah selamat ke labour room.

Saya berbaring & berharap ada progres. Doktor wanita yang bakal check saya melihat riak wajah saya yg sedih dan berkata 'InsyaAllah ada progress, saya check laluan ya, jangan sedih'

Semasa check laluan doktor cakap

 'Alhamdulilah, alhamdulilah, dah 5cm, boleh tolak ke labor room, sekarang awak boleh pergi breakfast dulu, nak mandi dulu ke, buat semua sekarang, sebab nanti takboleh dah.'

Fuhhh... Lega betul rasa masa tu! Kucar kacir whatsapp suami suruh dia standby barang2 nak ke labor room, sempat jugak kirim milo, bekalan untuk nak meneran kelak!
Saya tenangkan diri, makan breakfast (nasi goreng cina), mandi wangi2 nak jumpa anak mama!

Selesai semua urusan, saya berjalan perlahan ke kaunter nurse untuk ambil baju baru, nak tukar lepas mandi nanti, tengah jalan, air ketuban saya pecah, mengalir tanpa dapat dikawal. Panik betul time tu! Nurse suruh saya bertenang & selesaikan urusan di toilet (mandi, kencing) kemudian naik ke katil, ready untuk di tolak ke labor room! Oh masa ni rasa sakit lebih sikit daripada senggugut tapi terkawal & masih mampu ditanggung. Jadi saya tenang je sedut milo sambil ke labor room.

Journey di labor room akan saya kongsikan di entry seterusnya!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...